Душа Монаха
Історія молдавського вина починається за три тисячі років до н.е.
Існують свідчення того, що виноград вирощувався тут вже в сьомому тисячолітті до н.е. Вино було засобом платежу і трофеєм в битвах, ставши національним продуктом Молдови.
Територія Молдови славиться великою кількістю монастирів.
Найбільш таємничі з них це стародавні печерні монастирі і келії ченців в скелях.
Історія цих місць оточена безліччю легенд і переказів.
Тут вінчався Штефан чел Маре зі своєю третьою дружиною, спускався в царство тіней Орфей і споруджувалися перші культові об’єкти.
Одним з найдавніших занять ченців було виноробство.
У ченців скельних монастирів була своя технологія виготовлення і методи зберігання вина.
У стародавніх писаннях згадується одна історія …
Коли ченці закупорювали пляшки, їх необхідно було підписати: вказати що це за вино, ким саме з ченців укупорено і коли.
В ті часи папір був дуже дорогим задоволенням і рідко, коли був у достатку!
Так ось, один з найстаріших ченців, маленькими шматочками зрізав своє лахміття і обв’язав ним горлечко пляшки з написом, який це сорт винограду і якого року.
Його братія дивувалася: «Навіщо ти це робиш? Адже так незабаром ти залишишся голий! »
На що старий чернець відповів: «Я ЗАНАДТО СТАРИЙ ДЛЯ ТОГО, ЩОБ БОЯТИСЯ НАГОТИ. Я БІЛЬШЕ БОЮСЬ ЗА ТЕ, ЩО ТІ, КОМУ ДІСТАНЕТЬСЯ ЩАСТЯ ВИПИТИ ЦЕЙ БОЖЕСТВЕННИЙ НАПІЙ, В ЯКИЙ Я ВКЛАВ СВОЮ ДУШУ, НІКОЛИ НЕ ДІЗНАЮТЬСЯ МОГО ІМЕНІ ».
Так «Душа монаха» продовжує свій шлях…